Aansluiten op de digitale infrastructuur
De digitale procedure moet ingericht worden conform een aantal aansluitvoorwaarden, gebruiksvoorwaarden en specificaties. Deze worden opgesomd inclusief praktijkervaringen met het aansluiten op de digitale infrastructuur van de overheid.
Aansluitvoorwaarden, gebruiksvoorwaarden en specificaties
De documentatie die opgesomd wordt in de onderstaande lijst kan gebruikt worden om te oriënteren op aansluiten op de digitale infrastructuur. De link is voor elk document te vinden op de pagina De DIV-it-standaard:
Aansluiten op Diginetwerk
Aansluiten koppelvlak Beheervoorziening BSN
Aansluiten koppelvlak MijnOverheid en DvmG
Aansluitvoorwaarden
Koppelvlakspecificaties
Algemene voorwaarden Logius
Gebruiksvoorwaarden voor Digitaal delen van het inkomensgegeven
Leerervaringen
Gedurende de pilotperiode zijn de leerervaringen opgehaald bij softwareleveranciers van de pilotregio’s. Ook zijn een aantal vragen centraal behandeld. Deze worden in de onderstaande paragrafen samengevat.
Aansluiten op Diginetwerk
Voor het aansluiten op Diginetwerk is toestemming nodig van Logius. De pagina Logius | Aansluiten op Diginetwerk geeft nadere informatie.
Om de aansluiting te realiseren moet gebruik worden gemaakt van een koppelnetwerkaanbieder. De pagina Logius | Aansluiten op Diginetwerk benoemt de organisaties die optreden als koppelnetwerkaanbieder.
Het is mogelijk om op een van twee manier aan te sluiten op Diginetwerk:
Via Digikoppeling waarin de koppeling met de softwareleverancier wordt gemaakt om de BV BSN te benaderen of;
Via een fysieke verbinding om bij de RvIG (of andere overheden) de BV BSN te benaderen.
Op de bovengenoemde webpagina wordt verwezen naar de aansluitvoorwaarden Diginetwerk. In deze aansluitvoorwaarden is eis opgenomen dat de organisatie voldoet aan de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). De BIO is bedoeld voor overheidsorganisaties en niet van toepassing op woningcorporaties. Daarom is met Logius afgesproken dat ISO27001/2 ook voldoet. Dit is opgenomen in de Gebruiksvoorwaarden voor Digitaal delen van het inkomensgegeven.
Om beveiligd te communiceren met de koppelnetwerkaanbieder heeft de ICT-leverancier een certificaat nodig dat wordt ondersteund door de koppelnetwerkaanbieder. ICT-leverancier en koppelnetwerkaanbieder maken hierover afspraken.
Een softwareleverancier kan met een certificaat meerdere aan te sluiten partijen (woonruimteverdelers of corporaties) bedienen. Dit geldt zowel voor de koppeling met MijnOverheid als met de Beheervoorziening BSN. Let op: voor deze laatste is een apart certificaat nodig voor de test- en productieomgeving.
Aansluiten koppelvlak Beheervoorziening BSN
Een softwareleverancier kan zelfstandig aansluiten op de testomgeving. Hiervoor stuurt deze een mail naar info@RvIG.nl.
Een softwareleverancier kan alleen aansluiten op productieomgeving in het kader van een aanvraag van een woonruimteverdeler of corporatie.
De proefomgeving en productieomgeving van de BV BSN zijn alleen benaderbaar middels Diginetwerk.
Om beveiligd te kunnen communiceren met de proefomgeving BV BSN en de productieomgeving BV BSN heeft de ICT leverancier twee PKIO-certificaten nodig, een voor de testomgeving en een voor de productieomgeving.
Aansluiten koppelvlak MijnOverheid en DvmG
Een softwareleverancier kan zelfstandig aansluiten op de testomgeving. Hiervoor stuurt deze een mail naar ketenbeheermo@logius.nl.
Een softwareleverancier kan alleen aansluiten op de productieomgeving in het kader van een aanvraag van een woonruimteverdeler of corporatie. Hiervoor stuurt deze een mail naar ketenbeheermo@logius.nl.
De ICT-leverancier moet een PKIO-certificaat hebben om beveiligd te kunnen communiceren met DvMG. Middels één certificaat kan de ICT-leverancier meerdere woonruimteverdelers of corporaties bedienen.
Aan het gebruik van MijnOverheid zitten kosten verbonden voor de woonruimteverdeler of corporatie (zie Kosten). Dit betekent dat er een kostenspecificatie naar gebruiker mogelijk moet zijn op basis van het kostenmodel.