Skip to main content
Skip table of contents

Alternatieve procesinrichting: bevragen BV BSN bij toewijzing

Context  

Samenwerkingsverbanden voor woonruimteverdeling die geen rechtspersoonlijkheid hebben (route C in de DIV-it-standaard) kunnen momenteel geen gebruik maken van de Beheervoorziening BSN (BV BSN). Daardoor kunnen zij de digitale inkomensverklaring niet gebruiken.  

De BV BSN is een voorziening van de overheid waarmee de woningcorporatie identiteitsgegevens van de woningzoekende kan valideren met overheidsbronnen. Dit is een verplichte stap in de procedure om tot een digitale inkomensverklaring te komen. Woningcorporaties mogen de BV BSN bevragen als de woningzoekende zich inschrijft, op een woning reageert of een woning toegewezen krijgt.  

De RvIG (beheerder van de BV BSN) stelt als uitgangspunt dat het gebruik van de BV BSN altijd herleidbaar moet zijn naar een specifieke woningcorporatie of een formele woonruimteverdeler. Dan is er altijd een duidelijke relatie tussen een woningzoekende en een woningcorporatie of een woonruimteverdeler die de gegevens van de woningzoekende mag gebruiken voor een wettelijke taak. De RvIG gaat ervan uit dat in het geval dat een samenwerkingsverband zonder rechtspersoon de BV BSN in de inschrijffase gebruikt, de BV BSN in technische zin gebruikt wordt door meerdere woningcorporaties tegelijkertijd. In dat geval gaat de RvIG ervan uit dat de bevraging niet herleidbaar is naar één specifieke woningcorporatie. Dat staan zij niet toe, waardoor deze samenwerkingsverbanden de digitale inkomensverklaring nu in zijn geheel niet kunnen gebruiken. 

Wij hebben een oplossing gevonden waardoor informele samenwerkingsverbanden alsnog gebruik kunnen gaan maken van de digitale inkomensverklaring. 

Oplossing 

Uit ons onderzoek blijkt dat het probleem dat de RvIG ziet bij het gebruik van de BV BSN bij inschrijving, niet speelt wanneer de BV BSN pas wordt bevraagd bij reageren of toewijzing. Op dat moment is er namelijk altijd een directe relatie tussen de woningzoekende en een individuele woningcorporatie: de corporatie die eigenaar is van de woning waarop wordt gereageerd of die wordt toegewezen.  

Wij hebben bevestigd dat deze werkwijze rechtmatig is en dat informele samenwerkingsverbanden zich op basis hiervan kunnen aanmelden bij de RvIG voor gebruik van de digitale procedure. Hoewel het voordeel van het bevragen van de BV BSN bij inschrijving vervalt, blijven er voldoende voordelen over om de digitale procedure op een andere manier in gebruik te nemen. 

Daarom gaan wij in de DIV-it-standaard uitwerken hoe samenwerkingsverbanden de BV BSN kunnen bevragen bij toewijzing, zodat zij alsnog gebruik kunnen maken van de digitale procedure. Op basis van deze uitwerking kunnen woonruimteverdeelsystemen technisch worden aangepast. Daarnaast ondersteunen wij corporaties met de aangepaste standaard bij de implementatie, zoals het aanpassen van processen, het maken van afspraken met de accountant en het uitvoeren van een DPIA. Wij werken daarvoor het volgende uit:  

  • Route C samenwerkingsverbanden valideren de identiteitsgegevens niet met de BV BSN in de inschrijffase. De voordelen van de validatie in de inschrijffase vervallen, maar wij zien dat er voldoende baten overblijven om desondanks de digitale procedure te gebruiken.  

  • Op het moment dat de woningzoekende zijn inkomensgegevens deelt bij toewijzing1 van een woning, worden de identiteitsgegevens voor het eerst gevalideerd met de BV BSN. Vanaf dat moment beschikt de woningcorporatie over gevalideerde identiteitsgegevens.  

Dit werken wij uit in alle onderdelen van de DIV-it-standaard.  

Let op: deze wijziging geldt niet voor corporaties in route A en route B. Zij kunnen gebruik (blijven) maken van de digitale procedure op de manier zoals beschreven in de routekaart. 

Vervolg  

Het uitwerken van deze oplossing doen wij zorgvuldig en met inspraak van woningcorporaties, hun softwareleveranciers en andere belanghebbenden. Samen zorgen we zo voor een goed onderbouwde en breed gedragen standaard. Ook kunnen we knelpunten of onvolledigheden tijdig signaleren en de standaard tot een hogere kwaliteit brengen. Voorafgaand aan de publicatie van de definitieve versie, publiceren wij daarom twee conceptversies ter consultatie.  

Maand 

Actie 

Eind april 

Publicatie concept (“alfa”) uitwerking van de DIV-it-standaard met daarin het aangepaste proces.  

Mei 

Gedurende mei is het ca. 4 weken mogelijk om feedback te leveren op de concept uitwerking.   

Half Juni 

Publicatie van de versie van de DIV-it-standaard waarin de feedback op de alfaversie is verwerkt. Wij publiceren dit eerst als een concept (“beta”) uitwerking. Het is vervolgens 2 weken mogelijk om feedback te leveren op de concept uitwerking.  

Juli 

Publicatie definitieve versie van de DIV-it-standaard.  

Afhankelijk van wanneer de nieuwe werkwijze beschikbaar is in de software, verwachten wij dat corporaties in een route C samenwerkingsverband vanaf de tweede helft van 2025 gebruik kunnen maken van de digitale inkomensverklaring. Wij adviseren om aan de softwareleverancier van het woonruimteverdeelsysteem te vragen of en wanneer de uitwerking voor jullie samenwerkingsverband beschikbaar wordt gemaakt.   

Vragen of opmerkingen?  

Neem contact met ons op via div@aedes.nl  

JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.