Skip to main content
Skip table of contents

Route C - alternatieve oplossingsrichtingen

Samenwerkingsverbanden voor woonruimteverdeling die geen rechtspersoonlijkheid hebben (route C in de DIV-it-standaard) kunnen momenteel geen gebruik maken van de Beheervoorziening BSN (BV BSN). Daardoor kunnen zij de digitale inkomensverklaring niet gebruiken.

De BV BSN is een voorziening van de overheid waarmee de woningcorporatie identiteitsgegevens van de woningzoekende kan valideren met overheidsbronnen. Dit is een verplichte stap in de procedure om tot een digitale inkomensverklaring te komen. Woningcorporaties mogen de BV BSN bevragen als de woningzoekende zich inschrijft, op een woning reageert of een woning toegewezen krijgt. De voordelen om al bij inschrijving de BV BSN te bevragen zijn voor woningzoekenden gemak, zekerheid van een juiste inschrijving en inkomenscontrole, en minder risico op problemen achteraf, terwijl het voor woningcorporaties administratieve lasten bespaart, het toewijzingsproces versnelt en helpt bij het tegengaan van fraude. Daarom is in de huidige versie van de DIV-it-standaard uitgewerkt dat woningcorporaties al bij inschrijving de BV BSN gebruiken (en ook alleen dan).

Uitgangspunt van de RvIG (de beheerder van de BV BSN) hierbij is dat het gebruik van de BV BSN altijd herleidbaar moet zijn naar een specifieke gebruiker (een formele woonruimteverdeler of een individuele woningcorporatie). De RvIG gaat ervan uit dat bij een samenwerkingsverband zonder rechtspersoon, de BV BSN gebruikt wordt door meerdere gebruikers tegelijkertijd. Dat staan zij niet toe, waardoor deze samenwerkingsverbanden de digitale inkomensverklaring in zijn geheel niet kunnen gebruiken.

Dit betekent dat bestaande en nieuwe aanmeldingen door deze samenwerkingsverbanden bij het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) niet in behandeling worden genomen. Zie voor meer informatie: volkshuisvesting.nl

Let op: aanmelden is wel mogelijk voor woonruimteverdelers (route B) en woningcorporaties die niet samenwerken voor de woonruimteverdeling (route A).

Wij hebben geconstateerd dat ondanks de inspanningen en goede intenties, het ministerie van VRO en de RvIG op dit moment nog geen concreet perspectief kunnen bieden op een oplossing die het mogelijk maakt dat samenwerkingsverbanden de digitale inkomensverklaring kunnen implementeren. VRO en de RvIG blijven de mogelijkheden verkennen om het probleem op te lossen binnen de regelgeving of met aanpassingen daarvan. En wij blijven ons vanuit Aedes inzetten voor de oorspronkelijke oplossing zodat de hele sector DIV kan gebruiken zoals bedoeld.  

Tegelijkertijd weten we dat we al geruime tijd wachten op een oplossing vanuit de overheidspartijen en dat die tot nu toe uitblijft. Wij vinden het belangrijk dat de digitale inkomensverklaring door alle samenwerkingsverbanden gebruikt kan worden en dat de huidige onzekerheid hierover wordt weggenomen. Wij hebben daarom twee oplossingen onderzocht die ervoor zorgen dat ook informele samenwerkingsverbanden op korte termijn gebruik kunnen maken van de digitale inkomensverklaring.

Wij adviseren route C samenwerkingsverbanden die gebruik willen maken van de digitale inkomensverklaring om te kiezen voor een van de twee alternatieve oplossingen: 

  1. Informele samenwerkingsverbanden worden een formele woonruimteverdeler.

Informele samenwerkingsverbanden kunnen de samenwerking formaliseren zodat zij gezien worden als woonruimteverdeler en via implementatieroute B (volgens de DIV-it-standaard) gebruik kunnen maken van de digitale inkomensverklaring.

Dit is een robuuste route om de digitale inkomensverklaring te kunnen gebruiken. Hierdoor worden alle voordelen van de digitale procedure benut en profiteren corporaties van standaardisatie in de sector omdat alle samenwerkingsverbanden op dezelfde manier DIV gebruiken. Bovendien maakt dit de implementatie eenvoudiger, aangezien samenwerkingsverbanden die als woonruimteverdeler gezien kunnen worden gebruik kunnen maken van implementatieroute B, die technisch al is ingericht. Het formaliseren van de samenwerking biedt daarnaast andere voordelen, maar vraagt om een investering waardoor elke corporatie hierin een eigen afweging moet maken.

Voor corporaties/samenwerkingsverbanden die samen besluiten deze stap te zetten, is een checklist beschikbaar gesteld om dit proces te ondersteunen.

  1. Informele samenwerkingsverbanden bevragen de BV BSN niet meer bij inschrijven.

Uit ons onderzoek blijkt dat het probleem dat de RvIG ziet bij het gebruik van de BV BSN bij inschrijving, niet speelt wanneer de BV BSN pas wordt bevraagd bij reageren of toewijzing. Hoewel de voordelen van het bevragen van de BV BSN bij inschrijving vervallen, blijven er voldoende voordelen over om de digitale procedure op een andere manier in gebruik te nemen. Wij hebben bevestigd dat deze werkwijze rechtmatig is en dat informele samenwerkingsverbanden zich op basis hiervan kunnen aanmelden bij de RvIG voor gebruik van de digitale procedure.  

Samenwerkingsverbanden die geen rechtspersoon willen of kunnen oprichten, kunnen dankzij een alternatieve procesinrichting alsnog gebruikmaken van de digitale procedure.  Wij werken in de DIV-it-standaard uit hoe route C samenwerkingsverbanden de BV BSN kunnen bevragen bij toewijzing, zodat zij alsnog toegang krijgen tot de digitale inkomensverklaring. Verdere toelichting vind je op deze pagina.

JavaScript errors detected

Please note, these errors can depend on your browser setup.

If this problem persists, please contact our support.