Gegevens voor de inkomenstoets
De inkomensgegevens die de woningzoekende digitaal deelt zijn een basis voor de verplichte inkomenstoets voor verhuring van een sociale huurwoning. De woningcorporatie moet dat ook aan kunnen tonen.
Via Delen van MijnGegevens worden gegevens uit de Basisregistratie Inkomen van de Belastingdienst aangeleverd. Als een inkomen wordt geleverd (er is een bedrag opgenomen in het antwoordbericht van Delen van MijnGegevens), is dat te beschouwen als een inkomensgegeven bedoeld in artikel 21, onderdeel e, van de Algemene wet inzake rijksbelastingen. Die mag gebruikt worden in het kader van de inkomenstoets die is uitgewerkt in Artikel 56 Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015, mits geen sprake is van een uitzonderingsgeval zoals vermeld in dat artikel.
Het geleverde inkomen kan ofwel het belastbaar jaarloon ofwel het verzamelinkomen zijn. Welk van de twee van toepassing is, hoeft niet te worden opgeslagen en is niet relevant.
Als het bedrag 0 (nul) is, betekent dat dat het laatst vastgestelde belastbaar jaarloon of het verzamelinkomen nul euro bedraagt. Dan is dus vastgesteld dat een persoon geen inkomen heeft.
Als geen bedrag wordt verkregen, mag daaruit geen conclusie over het inkomen of de aanwezigheid van inkomensgegevens worden getrokken. Het antwoord geldt ook niet als een verklaring van de Belastingdienst dat er geen inkomensgegeven beschikbaar is. In dit geval moeten inkomensgegevens buiten de digitale procedure worden aangeleverd. Het advies is om een woningzoekende of medebewoner dan een IB60-verklaring te laten opvragen via MijnBelastingdienst of de Belastingtelefoon. Uit die verklaring kan blijken dat bij de Belastingdienst geen gegevens bekend zijn. De corporatie of woonruimteverdeler kan die verklaring in dat geval beschouwen als een verklaring in de zin van artikel 56, zesde lid, van het Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015 en daarna op in het Besluit voorgeschreven alternatieve wijze om inkomensverklaringen vragen.
Het onderzoeken en eventueel uitwerken van de mogelijkheid tot gebruik van het antwoordbericht van Delen van MijnGegevens als verklaring van de Belastingdienst dat geen inkomensgegevens bekend zijn, staat op de doorontwikkelagenda van DIV-it.
De woningcorporatie moet kunnen aantonen dat de digitale inkomensverklaring is gebaseerd op gegevens die van de overheid afkomstig zijn. Een door Delen van MijnGegevens gewaarmerkt bericht, met daarin een bedrag voor het inkomen over een bepaald kalenderjaar, mag worden beschouwd als een betrouwbare bron voor inkomensgegevens. Dit bericht wordt echter niet rechtstreeks gebruikt bij de inkomenstoets, daarom zijn aanvullende maatregelen nodig om de herkomst van het gegeven aan te tonen.